Thermale synchronisatie? Heb je er ooit van gehoord? Het is een heel bijzonder fenomeen!
Het borstgebied van moeders komt tegemoet aan de behoefte van hun kindje. Heeft je baby behoefte aan warmte, dan zal dit gebied warm zijn. Heeft je baby koorts, dan koelt het. Dit heet thermale synchronisatie*. Dit komt ideaal uit, want we dragen kindjes rechtop, op kusjeshoogte. Het hoofdje rust op onze borst. Een baby regelt zijn temperatuur vooral via zijn hoofdje.
Een pasgeboren kindje is volkomen afhankelijk van anderen, het is nog niet volgroeid. De hersenen moeten bijvoorbeeld nog groeien en ook het zichzelf op temperatuur houden, is moeilijk. In onze westerse cultuur kleden we kindjes aan en verwarmen we de bedjes voor. In vroegere tijden ging dat anders, toen hield de moeder de baby op temperatuur. In veel delen van de wereld gebeurt dat nog steeds zo.
The KMC (Kangaroo Mother Care) Unit of Bwaila Hospital in Lilongwe, Malawi. Wrapping newborns in skin-to-skin contact with their mothers can prevent over 75% of newborn deaths. (image source: Impatient Optimists), http://www.evidence4action.net/2012/06/)
Vaak komt de vraag of een kindje in een draagdoek of draagzak gedragen mag worden als het koorts heeft. Ja, dat mag. Moeder natuur heeft geregeld het helpt bij het reguleren van de temperatuur. Hou er wel rekening mee dat de doek warmte geeft en dat jouw eigen lichaamswarmte er ook bij komt. Hou je kindje uiteraard goed in de gaten (check de warmte door de achterkant van het nekje te voelen) en laat het veel drinken. Bij koorts moet je kindje de warmte kwijt kunnen, dus kies bij voorkeur voor een knoop met een enkele laag stof. Alleen een rompertje en een broekje aan in de doek is vaak genoeg.
Het is heel prettig voor je kleintje om dicht bij je te zijn als het ziek en hangerig is. Dus weg met de hooggesloten coltrui en lekker met huidcontact dragen!
* Onderzoek van Femke van Roozendaal-Hendrikx (lactatiekundige IBCLC), www.lactatiekundigefemke.nl/links