Gedragen kindjes huilen minder? Wie zegt dat?

Dragen kent heel veel voordelen. Je hoort onder andere vaak dat gedragen kindjes minder huilen. Het mooie aan dit statement is dat het daadwerkelijk wetenschappelijk is onderzocht. Onderzoekers Barr en Hunziker keken al in 1986 naar het effect van dragen. Ze toonden aan dat baby’s die gedragen worden, rustiger zijn en aanzienlijk minder huilen.

_MG_5045Het onderzoek richtte zich op het aanvullend dragen, dat naast het dragen omwille van voeding of troosten gebeurt. Ze verdeelden 99 moeder-kind koppels in een intensief dragende groep en een controle groep. Op het moment van de piek qua huilen, namelijk de leeftijd van 6 weken, werd gezien dat gedragen kindjes 43% minder huilden: 1,23 uur per dag versus 2,16 uur per dag! Daarnaast werd specifiek in de avond en nacht een verschil aangetoond van 51%: 0,63 uur versus 1,28 uur.

Dichtbij de ouder voel je je als baby’tje veilig. Je kan de wereld vanaf een veilige plek zien en beleven. Geluiden die je doen schrikken, komen minder eng over als je dichtbij je vader of moeder bent. Als je vervolgens aan hen merkt dat hun hartslag niet omhoog gaat en hun ademhaling niet versneld, dan voel je snel aan dat je niet bang hoeft te zijn. Het ritme van je moeder werkt, na al die maanden in de baarmoeder, geruststellend. Net als haar herkenbare hartslag, lichaamstemperatuur, geur en ademhalingspatroon.

Er zijn ook over andere aspecten van het dragen onderzoeken bekend. Boeiend! Ik kijk uit naar nieuwe publicaties met recente resultaten.

  1. Barr & Hunziker (1986) “Increased carrying reduces infant crying: a randomized controlled trial.”