Buidelen

Buidelen, kangoeroeën, huid-op-huid contact. Het is het dichtbij je houden van je kleintje met huid-op-huid contact. Heel waardevol voor alle baby’s, prematuur of a-terme geboren! Ze voelen zich veilig en ontspannen door je warmte, de zo herkenbare hartslag, je geur.

De methode werd in Colombia toegepast bij gebrek aan voorzieningen voor te vroeg geboren kindjes en bleek erg succesvol (1979). Buidelen bevordert de binding tussen ouder en kind, het maakt beiden rustiger en helpt je kleintje zijn temperatuur te reguleren. (bron: LUMC.nl)

Dr. Deedee Kommers onderzocht wat buidelen voor hechting betekent. Hechting is meetbaar, legt ze uit. Ze bekeek bijvoorbeeld speeksel voor oxytocine en bestudeerde het hartritme. Er zijn meteen verschillen op te merken tussen de momenten in de couveuse en tijdens het buidelen en lichaamscontact. Kindjes vinden beter hun balans als ze zo dicht bij een ouder zijn. Het bespaart kostbare energie, die ze in groeien en ontwikkelen kunnen steken.

Haar onderzoek heeft er toe geleid dat de buideltijd op de NICU in Maxima Medisch Centrum nagenoeg verdubbeld is.

Interessant is ook dat haar onderzoek aantoont dat er op latere leeftijd positieve effecten van buidelen, en dus van hechting, zijn ten aanzien van onder andere gedragsproblemen. (Bron: https://www.deedeekommers.com/publicaties)

Wist je dat er veel producten beschikbaar zijn om te buidelen? Er zijn producten voor ziekenhuizen, zoals speciale kangoeroe-vesten. Er zijn ook producten voor thuis, zoals buideltops. Een prachtige volgende stap, na het buidelen, is het dragen van je kindje in een ergonomische draagdoek of draagzak!

De term Kangaroe Mother Care komt ook vaak voorbij maar gaat nog verder dan buidelen alleen. Het betrekt ook borstvoeding en de manier van het bieden van medische zorg.